Empati
Empati betecknar förmågan att ha medvetande om andra personers känslor och att handla i enlighet med detta. Begreppet är nära besläktat med medkänsla och inlevelse, men sträcker sig utöver ett rent känslomässigt inkännande och förutsätter även ett rationellt värderande.
Det är en traditionell uppfattning att bara människor kan känna empati, och allmänt ansett att barndomen spelar en avgörande roll för dess utveckling. I barns uppfostran ingår självreflektion, till exempel kan de förmanas med orden "tänk om någon gjorde så med dig", vilket syftar till att utveckla empatin. Huruvida empati ska betraktas som biologisk eller socialt betingad framstår emellertid som en ideologisk fråga, och vanligen menar man att den består av båda. Förmågan till empati är en viktig faktor i bedömandet av en persons EQ. En människa som helt saknar empati kallas psykopat, och även detta begrepp är omtvistat och numera ofta ersatt inom terminologin för psykologisk vetenskap.
Under senare tid har forskare i psykologi funnit belägg för att empati beror på spegelneuron i hjärnan, och att detta system fungerar från och med ettårsåldern.[1] Dessa spegelneuroner spelar även roll för den mänskliga kommunikationen.[2][3]
(hämtat från http://sv.wikipedia.org/wiki/Empati)Oerhört intressant! Även om det i detta fallet var tragiskt också på sätt och vis (det handlade om metastaserande bröstcancer). Hur beter och förhåller vi oss mot en människa som lider? Vad får man säga och inte säga? Hur personlig får man vara? Visst är det viktigt att man har ställt sig dessa frågor om man ska jobba inom vård och omsorg..?