Underbara lediga dag...

Idag är det lördag - och vad får man göra på lördagar..?
ÄTA GODIS!!! skulle ungarna ha vrålat...själv skulle jag nog ha nöjt mig med sovmorgon men icke! Maken skulle upp och jobba och hade ställt klockan på 6.30, men när tror ni att jag vaknade? Johodå, 6.15! Upp och kissa, kolla vädret och gå och lägga sig igen...trodde jag ja! Maken försökte smyga sig upp när klockan ringde i tron om att resten av familjen sov, men inte jag inte. Tvingade mig att ligga kvar i sängen tills han hade åkt strax efter kl 7, men sen vaknade dottern också så då tittade jag på henne och frågade "ska vi gå upp och sätta på kaffe?" och fick ett stort leende och ett JAAAA till svar. Så sen dess har vi varit uppe! Vad gör man då en lördagmorgon när man inte kan sova men inte har lust att göra så mycket annat heller? Långfrukost...njaaa, kanske inte när det är bara jag och en kotte vaken, snabbt ska det gå! Vi gick och la oss och läste saga (My läste Amadeus sover borta och jag läste om hemostasmetoder - artikel från Läkartidningen =)). Sen vaknade sonen och tänkte i vanlig ordning gå ner och sätta sig vid datorn/stortv:n. Appappapp sa den elaka modern - frukost först! Han knorrade lite men käkade och kom sen och la sig och hade lite morronmys med mig och lillasyster. Ända till kl 9.30 fick vi vara ifred, sen började kompisringandet (att de inte kan lugna sig en stund på helgmorgnarna...suck). Sonen älgade iväg som ett skållat troll till kompis och jag och My satte igång 45 min träning med Blossom. Skönt att ha det gjort så kan jag smaska god mat med gott samvete senare, hehehe =).

Veckan i övrigt då? Jodå det går väl framåt. Hade begärt att få vara på akutsal två dagar då jag såg att rutinerad TREVLIG kollega skulle vara där också. Underbara människa! SÅ mycket hon har lärt mig på två dagar. Eller ska jag säga - lärt mig att ta det lugnt och tänka efter - jag KAN ju faktiskt! Lite återvunnet självförtroende även om det inte var några större ortopediska projekt vi gjorde. Tänk om alla kunde ta efter henne...vi hann också med att gå igenom akut aorta-vagnen och prata lite kring om man hamnar i en sån situation på jourtid. Så bra att äntligen kunna få ställa sina dumma frågor och få bra svar dessutom!

Torsdag jobbade jag kväll - 9.30-18.30. Nog gjorde vi skäl för lönen alltid! Gjorde två lunchavbyten, servade 3 salar med plockning och diverse annat, och bytte av när kollegorna skulle gå hem. Inga pauser att tala om där inte! Hoppas att inte alla kvällar blir sådana...

Vill ni förresten se en bra men lite brutal/otäck film bitvis så ska ni se:



Over and out...nu blir det kaffe i solen! =)

Ännu en måndag att lägga till handlingarna...

Idag har vi för en gångs skull haft LUGNT på akutsalen! Endast tre mindre ingrepp innan det var dags att gå hem. Kände mig lagom onyttig men å andra sidan hann jag pyssla lite med schemat också. Brukar ju vara svårt att hinna med det annars eftersom man alltid är på sal känns det som. Men det var synd eftersom vi var två opssk och jag hade tänkt passa på och lära mig nåt ortopediskt som jag inte behärskar riktigt än typ Hansson, Covision eller nåt annat som har med trasig höft och extensionsbord att göra. Men det går väl fler tåg... På tisdag jobbar jag min första kvällstur, 9.30-18.30. Knepig tid men som tur är behöver jag inte ta hänsyn till någon lämning/hämtning av barn då mannen i huset är ledig. La faktiskt ledig fredag också ifall man är helt slutkörd efter torsdagkvällens bravader.

I helgen har vi faktiskt hunnit med en del. Kollat tapeter och provkört bil...men inte bestämt oss än för någon av dem. Vad många fina tapeter det finns men vad det kan kosta. Hörde några som beställde tapeter för 800 kr/rullen! När man bara ska tapetsera EN fondvägg så tycker jag att man kan lägga en slant extra om man hittar något man verkligen trivs med, roligt att kunna sätta upp något annat än Rusta-tapeter nån gång också (pappa Lennart gråter blod om han läser/hör mitt resonemang...). Vi får väl se vad det blir men det lutar åt något med svart botten, eventuellt med mönster i silver/guld eller liknande, till gillestugan. På lördagkvällen var vi in en tur till Augustifesten i stan, gick runt på tivolit med barnen och de fick åka lite och testa sockervadd, men det var inte gott tyckte någon av dem. Köpte också lite hembakt bröd, brännvinskorv och Prima Donna ost - gudomligt god! Sen blev de små liven trötta och det blev jobbigt med allt folk som var ute och trängdes, så vi åkte faktiskt hem innan fyrverkerierna började kl 22. På söndagen fick min käre make ett ryck och röjde järnet nere i hallen mellan muttrande och diverse svordomar...jag nöjde mig med att städa toaletterna, baka äppelkaka och laga mat, sen tog min ork slut. Efter ett yogapass och en stund på spikmattan senare på kvällen så somnade jag ovaggad kan jag lova!

Förresten, nu är ju spektaklet friidrotts-vm över och mitt liv är slut...näää vars men det var kul så länge det varade! Får se fram emot dam-em i fotboll som började igår, Sverige spelar väl imorgon tisdag om jag inte har helt fel?

Får vi se "Kosse" in action eller vågar inte Dennerby satsa på nytt och fräscht blod i anfallet?

Nästa vecka drar det igång...

...då har vi full verksamhet igen på operation, dvs fler salar öppnar, fler människor jobbar samtidigt dagtid och kraven på effektivitet skärps ytterligare. Jobbigt när man jobbar som små troll och ändå går dagens op-program inte ihop sig. Tråkigt när äldre kollegor måste spotta ur sig onödiga små kommentarer "i all välmening" (hmpf!). Bara att ta på sig blåstället, elefanthuden och den selektiva hörseln och göra så gott man kan antar jag   För övrigt har veckan varit bra. Trött är man ju fortfarande på morgnarna men ännu tröttare på kvällarna, hahaha =). Tur då att det finns en massa härlig sport att titta på (de andra i familjen håller dock inte med mig...)! Ikväll är jag ensam med barnen och ser framemot höjdhoppsfinalen, kan nog bli spännande även om vi nog inte ska hoppas på nån medalj av ädlare valör, eller vad säger ni?

Lediga tillsammans är vi både lördag och söndag och har väl lite på programmet iallafall. Tapetväljning och provkörning av bil blir det med all säkerhet iallafall. Känner vi för det så blir det nog en tur in till augustifesten så barnen får åka karusell och kolla maknaden efter allehanda krafs. En öl i nåt tält skulle ju vara trevligt men inte i barnens närvaro så den får nog bli förlagd till hemmaplan istället. Ska försöka mig på en gammal klassiker till helgen har jag tänkt: Skomakarlåda med utskuren biff och hemgjort potatismos, någon som har bra recept eller tips?

Är sugen på att läsa en riktigt bra bok också, var ju igång riktigt ordentligt med läsandet på semestern men nu har man varken tid eller ork känns det som. Boktips tages tacksamt emot, företrädesvis på vuxenböcker då...

Trevlig helg!

Mannen, myten....TIDEN!!!



9,58! 9,58!!! 9,58!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Och vilket jävla sätt att vinna på! Vilket jäkla tryck i steget!!! Och med glimten i ögat...vilket varumärke!
Ja. Det var väl bara det jag ville ha sagt. Resten av helgen kan vi ju ta och glömma.
Snart är det måndag igen...=(

Att gråta till en barnbok

Nu undrar ni väl om jag har slagit i huvvet rejält eller?!
My fick nämligen en bok av dagis tidigare i veckan, denna:


En fin liten berättelse om en pojke och en hund som växer upp tillsammans men så dör hunden en bit in i berättelsen och blir en stjärna och...ja. Ni fattar. Hur som haver så var det bara mammi som fällde en tår. Barnen fattade inte varför det gick så långsamt att läsa den här boken, mamma brukar ju ha så brått annars? Får väl skylla på den jobbiga måndagen eller hormoner, nån annan förklaring kan jag inte komma på för tillfället.

Annars så har veckan varit bättre (än måndagen iallafall). Har varit på gyn tis, ons och tors och några bebisar har det allt blivit, kul! Väldigt skönt med ledig fredag dock! Enda dagen som maken och jag är lediga samtidigt på och vad gör vi? Jajemän, städar! Ser förjäkligt ut här hemma med leksaker, kläder, målargrejer (projekt gillestuga har inletts i veckan!), en miljon hundhår och annat skit. Men jag har lovat mig själv att ta tag i tvättstugan iallafall, alltid något. Maken får göra resten, hehehe ;). Senare blir det till att åka in och shoppa nya skor till ungarna och eventuellt några nya kläder till skolstarten på måndag. Kanske att man rentav hittar nåt till sig själv, we löööv rea!

Fy och blä - måndag!

Idag har det inte varit min dag alls. För det första placerad på akutsal (vilket kan innebära att man får ta sig an vad som helst). Jag kan ju klara av enklare ortopediska saker men det här blev snäppet för mycket! Ut med PFN,  vilket tog sin lilla tid och krånglade och operatören slet och drog i klädningen i kombination med att patienten blödde så vi slaskade ner en stor del av golvet...sen in med hanssonplatta och glidskuv och cerklage...jösses en sån tid det tog bara att räkna ner, köra två diskmaskiner och städa salen efteråt! Usch va tråkigt det är när man inte kan instrumentarierna...visserligen hade jag ju en erfaren kollega som fick komma in och guida oss rätt några gånger men det kändes inte bra iallafall.  Självförtroendet i botten! Som en avslutning på dagen fick vi en akut buk som visade sig vara en perforerad app så det var ju skönt att få avsluta med nåt jag kunde iallafall...

Trött i kroppen och knoppen, nu drar familjen i mig från alla håll...tänk om man fick den där lilla minuten för siug själv nån gång!


Frakturfredag eller TGIF!

Jahapp fredag igen och ytterligare en vecka i landstingets tjänst...bara typ...17 år kvar till guldklockan? (Man får en guldklocka/armband/halsband/annat i present när man jobbat i 25 år). Idag har vi roat oss med en trimalleolär fotledsfraktur, platta och skruvar blev det och så lite gips på det. Sedan rann klockan iväg och jag hann bara vara med och ta in nästa patient innan det var dags för avbyte och hemgång. Det är så nyttigt att få ha lite ortopedi emellanåt (inte minst att få lufta småfragmentlådan!) och gnugga de insomnade ortoped-hjärncellerna igen! Men mycket följer ju samma princip med borra-mäta-gänga-skruva, så man kan klara sig rätt långt på det tror jag.

Eftersom jag gillar att planera har jag givetvis spikat resten av fredagen enligt nedan:
1. Träna
2. Skjutsa sonen till kompis
3. Bada i poolen med dottern
4. Lite lätt matlagning
5. Softa framför tv:n, hämta sonen och käka karra


Tarmtorsdag

...har det varit idag. Först huvudnumret för dagen, en främre resektion med uppläggning av colostomi, vilken tog en bra stund med den trixiga anatomin och adherenser. Kunde bara instämma med operatören som skulle försöka vara pedagogisk mot den stackars at-doktorn som var med: "det är sällan det ser ut som i anatomiboken..."
Framåt eftermiddagen hann vi börja på en uppläggning av sigmoideostomi innan kvällsgänget löste av oss. Trött blir man efter en sån här dag, så efter en snabb korv-med-mos-middag stack vi och tog ett kvällsdopp i Näkna. Jätteskönt i vattnet och så lite kvällssol på det, precis vad jag behövde! Bara en förmiddag kvar att slita nu, sen är det helg. Ska försöka ta tag i träningen också, denna vecka har det ju bara blivit ett ordentligt pass förutom yogan då. Kanske ska köra ett pass ikväll med? Jaaa....det gör jag! =)
Adios amigos!


Dagens hyllning!

Jag vill härmed hylla mina för dagen bästa vänner:

STÖDSTRUMPORNA!
*applåder*



Vad gjorde vi opsystrar (förresten, alla sjuksköterskor) utan denna fantastiska uppfinning?!
Har haft en stor tarm idag (drygt 4 timmars optid totalt, men tog hela dagen i anspråk med förberedelser, vändning till bukläge i "halvtid" osv). Men det är kul med mycket grejor och all planering så att man kan göra det så bra för patienten som möjligt. Det som man kan sakna ibland är ju förstås hur det gick för patienten efteråt, satt förbandet bra? Fungerade stomin? Kunde patienten mobiliseras som vanligt och klara sig själv? Tid eller intresse för pre och postoperativa samtal finns inte på vår arbetsplats tyvärr.


RSS 2.0